6 Mituri despre Sănătatea Mentală

images (20)

  1. Problemele de sănătate mentală sunt rare. În fapt, 1 din 4 oameni pot dezvolta o problemă de sănătate mentală de-a lungul vieții, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
  2. Problemele de sănătate mentală sunt cauzate de către persoana care suferă de ele. Chiar dacă oamenii trebuie să își asume responsabilitatea pentru propriile gânduri, emoții și comportamente asociate cu afecțiunile mentale, nu pot fi învinovățiți pentru acestea. Este o diferență între a-ți asuma responsabilitatea și a fi vinovat, deși, din păcate, mulți oameni confundă aceste două noțiuni.
  3. Problemele de sănătate mentală sunt pur biologice sau genetice. De fapt, afecțiunile mentale nu sunt cauzate doar de gene sau de dezechilibre biologice, conform datelor de cercetare existente până în acest moment.
  4. Psihoterapia durează foarte mult timp. Acest mit își are rădăcina în timpurile de demult ale psihoterapiei. Cele mai multe forme moderne de psihoterapie sunt pe termen scurt sau orientate către soluții și au la bază un model cognitiv-comportamental care vizează identificarea gândurilor iraționale care conduc la sentimente și comportamente disfuncționale și schimbarea lor, de multe ori numai în câteva săptămâni. Majoritatea afecțiunilor mentale pot fi acum tratate în câteva luni, nu în ani.
  5. Dacă admit că am probleme și trebuie să merg la psiholog, ceilalți vor crede că sunt nebun. Toată lumea e nebună puțin, câteodată, dar a avea o problemă de sănătate mentală, nu înseamnă că ești nebun. Înseamnă doar că ai o problemă care necesită tratament, așa cum este și o afecțiune medicală, de exemplu. Ar putea un prieten sau un membru al familiei să creadă mai puțin despre tine, dacă ai avea ulcer? Sau dacă ai avea gripă? Atunci, de ce să te desconsidere din cauza unei depresii sau a unei anxietăți? Dacă totuși o fac, ei sunt aceia care ar avea nevoie să fie educați și să fie mai deschiși la minte.
  6. Problemele de sănătate mentală sunt tratate de medicul de familie sau de un generalist. Adevărul este că, toate problemele de sănătate mentală sunt tratate de un specialist, un profesionist în sănătate mentală, fie că este un psiholog, psihoterapeut sau psihiatru. Oricare dintre aceștia au o formare de specialitate care le permite să stabilească un diagnostic și să trateze orice afecțiune mentală.

 

Posted in Uncategorized and tagged , .