7 Simptome care arată nevoia de ajutor

descărcare (6)

Mai jos sunt prezentate 7 simptome și comportamente care ar trebui să ne facă să căutam tratament de specialitate sau să încurajăm pe altcineva să urmeze acest tratament.

  1. Comportament sexual riscant. Mulți oameni prezintă nivele ridicate de anxietate, au istorii de viață traumatizante și un comportament sexual riscant. De exemplu, trimit fotografii nud proprii, folosind telefonul sau facebook-ul pentru a face acest lucru, au mulți parteneri sexuali sau mențin o relație foarte deschisă, fără limitări sexuale. Aceste persoane au o nevoie intensă de apreciere, de confirmare, se simt respinse, caută afecțiune, având o traumă la baza vieții lor (rezultatul unui trecut abuziv). Deși, noi, oamenii, nu ar trebui să fim rușinați de sexualitatea noastră, ar trebui, însă, să ne respectăm propria ființă și să ne păstrăm intimitatea sexuală în privat.
  2. Agresiune fizică și verbală frecventă. Unii indivizi sunt născuți cu un temperament dificil care îi fac să se declanșeze agresiv la cel mai mic stimul, nu se pot controla. Un individ care frecvent se manifestă agresiv față de cei din jur, fără să ia în considerare consecințele comportamentului lui, îi rănește, verbal, fizic sau sexual, își pune în pericol poziția la locul de muncă sau condițiile de viață, are o problemă. În spatele acestui comportament se află ceva care îl cauzează. Un specialist în sănătate mentală este capabil să îi ofere ajutorul de care ar avea nevoie.
  3. Autorănire sau gânduri suicidare, având un plan și o intenție. Din păcate, mulți oameni se angajează în comportamente auto distructive sau au gânduri suicidare. Afirmații de genul ”Mă voi sinucide”, ”Vreau să părăsesc lumea asta”, ” Mai bine mor” sunt cunoscute drept dorințe pasive de a muri, deoarece nu menționează niciun plan, iar nivelul de intenționalitate este scăzut. TOATE afirmațiile suicidare trebuie tratate în mod serios, dar cele mai severe forme de gânduri suicidare sunt acelea care includ un nivel înalt de intenționalitate și au un plan, cum ar fi ” Voi sări mâine de pe pod la ora 5.00 pentru că nu este nimeni acolo care să mă poată opri”. Când cineva se exprimă în acest mod, arătând un plan și o intenție, este necesară intervenirea medicală de specialitate.
  4. Oboseală extremă sau dispoziție depresivă. Disfuncționalități în ritmul somnului, ale apetitului alimentar, încredere scăzută în sine, sentimente de lipsă de speranță și neajutorare, nivel scăzut de energie, pierderea interesului în activitățile care înainte îi făceau plăcere, iritabilitatea, creșterea sau scădarea în greutate și slaba concentrare sunt toate semne ale depresiei. Aceste simptome, care interferează cu viața de zi cu zi, afectează jobul și relațiile personale, necesită tratament de specialitate.
  5. Migrene intense sau dureri resimțite în corp. Depresia declanșează simptome fizice, cum ar fi, dureri de cap, greață, senzație de vomă, dureri în corp, încordare musculară.
  6. Preocupare exagerată față de aspectul exterior, sex, bani, agresivitate. Societatea de astăzi este destul de narcisică si concentrată pe sine. Este important să înțelegem când narcisismul intră în sfera patologică și necesită atenție. Simptomele sunt: impulsivitate (care conduce la activități sexuale riscante, jocuri de noroc, infidelitate, abuz de substanțe), imaturitate emoțională, vanitate extremă (lipsa empatiei și o preocupare exagerată pentru aspectul fizic și propria importanță) și un sentiment de grandoare, care pare iluzional și nerealistic.
  7. Labilitate emoțională, schimbări rapide de dispoziție, reacții emoționale intense, coșmaruri și amintiri dureroase.

 

Toate semnele de mai sus afectează negativ viața și ar trebui să le fie acordate atenția cuvenită.  Ai putea să crezi că ai doar câteva ”simptome” care nu sunt atât de grave încât să necesite evaluare și intervenție terapeutică, însă cel mai bine ar fi să te gândești serios la acest lucru. Să fii capabil să conștientizezi că ai nevoie de ajutor și să îl soliciți este un semn de inteligență si de maturitate emoțională. Deschide ochii și acționează, este pentru binele tău și al celui de lângă tine.

 

Posted in Uncategorized and tagged , , , , .