De ce nu spunem ce simțim?

1071973b00b115c156834a1cdd26643a

Nu tuturor oamenilor le este ușor să exprime ceea ce simt. Deși, stereotipul este că, bărbaților le este cel mai greu să își arate partea emoțională, adevărul este că, noi toti, bărbați, femei, avem de multe ori, dificultăți în a ne exprima sentimentele. Să știi din ce motiv ai probleme cu acest lucru, te poate ajuta să îl depășești. Mai jos sunt câteva cauze pentru care nu poți să spui ce simți.

  1. Frica de a intra în conflict. Îți este teamă de emoțiile tale negative și de a intra în conflict cu alți oameni. Ai putea să crezi că, cei care au relații bune nu se angajează în conflicte verbale intense. Sau, poți să crezi că, dacă îți dezvălui emoțiile și gândurile, cei dragi te vor respinge.
  2. Perfecționism emoțional. Ești convins de faptul că nu ar trebui să ai emoții sau sentimente negative. Furia, gelozia, depresia sau anxietatea, fac parte din această gamă. Crezi că ar trebui să fii mereu rațional și să ai controlul perfect al emoțiilor tale. Îți este frică să fii expus și că ai putea să fii perceput ca fiind slab sau vulnerabil.
  3. Comportament pasiv-agresiv. Te îmbufnezi și îți ții durerea sau furia în tine, în loc să arăți ce simți. Îi tratezi pe ceilalți cu tăcere, lucru neadecvat si o strategie obișnuită ca să ascunzi sentimentele de vinovăție.
  4. Nu ai încredere în tine. Credința ta este că nu ești îndreptățit să îți exprimi sentimentele sau să le spui celorlalți ce dorești tu. Crezi că trebuie să le faci mereu pe plac și să le îndeplinești așteptările.
  5. Mind reading. Ești de părere că, cei din jurul tău ar trebui să știe ce simți și ce nevoi ai, fără ca tu să le spui acest lucru. Această atitudine îți oferă o scuză pentru a nu te dezvălui, însă procedând în acest fel, vei avea resentimente, deoarece îți va părea că oamenilor nu le pasă de nevoile tale.

Când ai un conflict cu cineva (pentru ca nevoile voastre nu s-au întâlnit), a evita problemele care pot rezulta de aici, nu este o soluție viabilă. Relevarea sentimentelor tale și disponibilitatea ta de a-l asculta pe celălalt, fără a-l judeca, reprezintă cea mai bună soluție pentru ca doi oameni să se conecteze emoțional și să aibă o relație satisfăcătoare.

Posted in Uncategorized.