Două vorbe despre fericire, II

images (26)

Sunt multe lucruri pe care le auzim despre fericire. Poate pentru că fericirea este ceva ce dorim cu toții, însă pare foarte dificil de obținut. Sau poate credem multe lucruri despre fericire care nu sunt adevărate, dar cine poate știi cum e să fii fericit? Ei bine, oamenii fericiți știu. Iată ce ne spun aceștia să facem.

  1. Fii exact așa cum ești. Cheltuim foarte multă energie ca să prezentăm o imagine pe care vrem să o vadă ceilalți, deoarece ne este frică să ne arătăm așa cum suntem. Prin urmare, ne fabricăm cât de bine putem să o facem, având grijă mereu să afișăm doar ce avem mai bun, crezând astfel că ne vom conecta unii cu alții. Însă, ceea ce facem de fapt nu este decât să ne deconectăm, de cele mai multe ori, chiar și de la noi înșine. Ceea ce știu oamenii fericiți este că, ideea cum că ar trebui să fii într-un alt fel decât ești tu cu adevărat, să faci doar lucrurile potrivite, să fii în competiție cu oricine, să auzi doar laude la adresa ta, este o idee complet eronată. Mai bine decât să fii ocupat cu simularea propriei persoane, este să începi să te cunoști pe tine, să afli cine ești și cum dorești să îți trăiești viața și să faci lucrul acesta. Cel care este fericit a depășit nevoile de preamărire, de a fi plăcut sau dorit și a descoperit că fericirea constă în a fi cine ești, oricum ești, pur și simplu.

 

  1. Ceea ce contează este călătoria, nu destinația. Fericirea este ceva ce cultivăm zilnic. O plantăm, o fertilizăm, o hrănim și în cele din urmă va crește, însă a face acest lucru, depinde de abilitatea de a ne adapta la orice dificultate am putea să întâlnim în calea noastră. Dar, trebuie să ne adaptăm, pentru că nu există siguranță în viață, iar acesta este un motiv pentru care fericirea nu reprezintă o destinație, ci o călătorie. Omul fericit știe să cultive, vrea să se dezvolte, are nevoie chiar de acest lucru, și fiecare schimbare care îi apare în viață, o îmbrățișează ca pe o oportunitate de a evolua în procesul fericirii personale.

 

  1. Acceptă-ți vulnerabilitățile. Suntem învățați că nu avem voie să greșim, suntem învățați să nu spunem ”Nu știu cum funcționează asta”, ”Nu știu ce fac aici”, ”Nu știu ce înseamnă asta”, ”Nu îți arăta slăbiciunile”, și mai ales, ”Am nevoie de ajutor”, dar fii pe poziții. Dacă vrei să fii fericit, să știi că nu merge așa. Și asta deoarece, viața înseamnă vulnerabilitate, înseamnă pierderi de tot felul, înseamnă să facem greșeli, înseamnă incertitudine. Ascunderea vulnerabilităților nu rimează cu fericirea, ci cu sentimentul de rușine. Cu cât încercăm mai mult să ascundem rușinea, cu atât mai mult suntem rușinați. Și, deloc surprinzător, cu atât mai mult suntem nefericiți. Oamenii fericiți știu lucrul acesta: Curajul de a fi și de a te arăta vulnerabil, de a cere ajutor, de a-ți accepta greșelile, de a te conecta la tine și la celălalt, reprezintă punctul de unde începe Fericirea.

 

Este foarte posibil ca fericirea să fie greu de obținut, dar nu este irealizabil. Ai nevoie doar de disponibilitate, efort și îndrăzneală. Da, Îndrăznește să fii fericit!

Posted in Uncategorized and tagged , , , .