Două vorbe despre psihoterapie

images (31)

Psihoterapeuții reprezintă o profesie aparte deoarece aceștia ajută oamenii să își îmbunătățească diferite aspecte ale vieții lor sau să remedieze problemele mentale de care suferă, însă sunt anumite lucruri pe care pacienții ar trebui să le știe înainte de a decide să urmeze o psihoterapie. Mai jos sunt câteva dintre acestea.

  1. Nu știu dacă te pot ajuta sau nu. Mulți terapeuți cred că îi pot ajuta pe cei mai mulți oameni, având cele mai felurite probleme, însă fiecare individ este unic și sunt puțini factori de încredere care ar putea să prevadă succesul unei terapii.
  2. Diploma mea de absolvire probabil că nu contează prea mult; nici instituția unde am absolvit facultatea de psihologie. Sunt foarte puține studii care să poată atesta faptul că, absolvirea unei anumite instituții de învățământ, va avea ca efect rezultate mai bune pentru pacienți, decât o altă instituție. Pentru pacient, este important să aibă rezultate favorabile în urma terapiei, prin urmare, poți să găsești un terapeut cu care te simți confortabil să lucrezi și astfel, este mult mai probabil să obții efectele dorite.
  3. Nu sunt prietenul tău, dar vreau să te deschizi în fața mea, chiar și așa. Relația terapeutică nu este o relație naturală. În nicio altă parte a vieții noastre nu experimentăm acest tip de interacțiune care necesită deschidere, onestitate și intimitate mentală, chiar de la început, înainte ca între terapeut și pacient să se formeze o relație terapeutică. Fără aceste componente, cel mai probabil, terapia nu va avea beneficii pentru pacient. Poate fi asemănătoare cu o prietenie strânsă, dar nu este.
  4. Lucrurile care te nemulțumesc îți aduc beneficii secundare, fapt ce face să fie foarte dificil de obținut rezultate în terapie. Sunt mulți oameni care merg la psiholog și care aparent caută ajutor, însă în realitate, nu sunt dispuși să schimbe ceva în viața lor, chiar dacă nu sunt deloc multumiți de ea. Acest lucru se intâmplă deoarece, schimbarea presupune motivație și efort susținut și nu toți cei care ajung la terapie au aceste resurse. Unul dintre cele mai importante beneficii secundare pe care îl obțin pacienții este atenția psihoterapeutului, dar și a celor din jurul lor, dacă există astfel de persoane disponibile și cu atât mai mult sunt solicitanți față de terapeut, dacă acestea nu se află în viața lor.
  5. Terapia nu durează la nesfârșit. Terapia care are rezultate bune este una de tip individualizat și ține strict de nevoile fiecărui pacient în parte. Dacă nu ai o problemă mentală gravă și te afli în terapie de mai mult de un an de zile, ai putea să iei în considerare varianta de a te adresa și altui terapeut. Mulți terapeuți sunt de acord cu faptul că, numeroși pacienți se află într-o terapie care nu duce nicăieri și care durează prea mult timp. A stabili un plan de tratament care să conțină obiective reprezintă o abordare mai potrivită a unei psihoterapii.
  6. Motivația ta este (aproape) totul. Referitor la procesul terapeutic, se poate spune, în principiu, cam atât: Primești ceea ce dai. Acest lucru înseamnă că, este foarte important să fii determinat să îți rezolvi problemele care te împiedică să trăiesti mai bine, cu tine și cu cei din jurul tău, pentru a putea funcționa terapia. Însă, un terapeut bun te va ajuta atunci când vei pierde direcția și te va pune din nou în legătură cu propria motivație. Acesta este jobul lui.

Psihoterapia funcționează. Este în interesul tău să găsești un terapeut cu care să formezi o alianță terapeutică bună și puternică, iar acesta te va ajuta să aduci schimbări în bine, în gândirea și în viața ta.

Posted in Uncategorized and tagged .