Două vorbe despre tulburarea bipolară

images (28)

Este posibil ca cineva drag ție să dezvolte un episod care să îi afecteze dispoziția emoțională, iar acest articol te va ajuta să identifici primele semne ale acestuia. Mai jos sunt descrise simptomele alarmante ale unui episod bipolar (depresie, manie sau episod mixt). Caracteristica principală este labilitatea emoțională.

Cei care au tulburare afectivă bipolară sunt de obicei prinși înăuntrul lor, asta însemnând că, atunci când se află în mijlocul unui episod afectiv, radarul lor interior încetează să funcționeze. Este de mare ajutor ca cel la care ții și care manifestă această afecțiune să primească feedback obiectiv de la tine despre starea în care se află. Cu cât intervii mai repede, cu atât sunt șanse mai mari ca episodul afectiv să fie ținut sub control.

Episodul Depresiv Bipolar

Semne care te vor ajuta să îl detectezi: Pierderea interesului în activitățile care înainte îți aduceau plăcere, oboseală sau energie scăzută, retragere socială, nu poți să dormi sau dormi prea mult, dureri fizice inexplicabile, pierdere sau creștere în greutate, modificarea apetitului alimentar, în sensul creșterii sau diminuării acestuia, tristețe inexplicabilă, sentimente de vinovăție, de inutilitate, indiferență, stimă de sine scăzută sau critică de sine ridicată, pierderea speranței sau disperare, dificultăți de concentrare, afectarea memoriei, dezorganizare mentală, incapacitatea de a lua o decizie, gândire intensă despre moarte, epuizare fizică sau mentală, ideație suicidară.

Episodul Maniacal

Semne care te vor ajuta să îl detectezi: Sentimente de euforie și putere, nevoie scăzută de somn, energie crescută (simți că nu poți sta locului), discurs rapid, impulsiv, comportament inadecvat sau impulsiv, cheltuieli exagerate, idei mărețe, creștere a energiei sexuale, comportament sexual riscant sau promiscuu, dificultăți de concentrare, gânduri care se succed rapid, trecând de la o idee la alta (fugă de idei), furie sau ostilitate, excitabilitate sau iritabilitate, stima de sine inflamată (sentimentul că ești special față de ceilalți, că ai puteri deosebite, grandoare). Când mania escaladează, pierzi contactul cu realitatea, mai ales dacă te simți amenințat sau rănit.

Episodul Mixt

Acest episod este cel mai grav dintre celelalte episoade, deoarece include simptomele episodului depresiv și ale celui maniacal. Dacă observi semnele depresiei și ale maniei alternând sau coexistând pe parcursul unei zile obișnuite, de obicei, înseamnă că un epsiod mixt se apropie cu repeziciune sau că te afli deja într-un episod mixt. Acum simți că ai putea să cucerești lumea, iar în minutul următor simți că lumea se prăbușește peste tine. Sau simți aceste lucruri în același timp, ceea ce reprezintă o experiență oribilă, dureroasă și dezorientantă.

Ce este de făcut când persoana la care ții suferă de tulburare bipolară?

  1. Fii realist. Când cel de lângă tine se află în faza de negare, trebuie să știi că îți va fi foarte greu. ”Nu sunt nebun”, ”Nu e nimic în neregulă cu mine”, ”Nu iau medicamente” sunt lucrurile pe care le vei auzi de la el. Ai putea la inceput să îi dai toate informatiile despre această afecțiune. Apoi, poti să îi amintești de tot feedbackul primit de-a lungul timpului de la prieteni sau familie și să îi faci o listă a simptomelor pe care le manifestă. Este foarte posibil să respingă tot ce îi spui; oricum, ți-ai făcut treaba încercând să îl informezi. Din păcate, este tot ce poți să faci, în această fază.
  2. Găsește specialistul potrivit. Acest aspect este foarte important pentru că, un bun specialist îl poate ajuta, iar unul mai puțin adecvat, îi poate înrăutăți starea. Este dificil de găsit, însă poți căuta până reușești să îl descoperi pe cel mai potrivit pentru el.
  3. Stabilește niște reguli. Trebuie să mențină legătura permanentă cu specialistul. Dacă are o stare proastă sau nu doarme trei zile la rand, îl sună. Îl sună, dacă are gânduri suicidare. Nu îl lăsa singur, dacă are o dispoziție proastă.
  4. Învață limbajul acestei afecțiuni. Este esențial să știi cum se manifestă ca să fii capabil să îl ajuți. ”Sunt anxios și depresiv”, ”Vreau să se termine”, ”Nu-mi pasă de nimic”. Trebuie să știi faptul că, depresia este cea care vorbește și nu el și să fii în stare să separi omul de afecțiunea lui.
  5. Ai grijă de tine. Cel care este alături de o persoană cu tulburare bipolară devine responsabil față de celălalt și dezvoltă un risc pentru depresie și anxietate. Fii atent la aceste simptome pe care ai putea să le manifești, la rândul tău: te simți obosit și epuizat, semne fizice ale stresului (dureri de cap, amețeală), iritabilitate, schimbări în ritmul somnului sau în apetitul alimentar, resentimente față de partenerul bolnav. Ține minte că, dacă nu îți securizezi în primul rând masca ta de oxigen, nimeni nu mai primește aer. Acordă-ți timp pentru tine și pentru activitățile care îți provoacă plăcere și care te energizează.
Posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , .