Două vorbe despre tulburările de personalitate

Screen-Shot-2013-05-06-at-7.35.50-PM

Cele mai des întâlnite tulburări de personalitate pe care le manifestă oamenii sunt: tulburarea narcisică, sociopată și borderline. Cei care au probleme de personalitate sunt în număr destul de mare, prin urmare, șansele de a întâlni o persoană care se încadreaza în una din cele trei categorii precizate mai sus, sunt foarte mari.

Cele trei tulburări de personalitate sunt diferite. Narcisicii sunt bine cunoscuți pentru centrarea pe sine, cei care au o personalitate de tip borderline sunt recunoscuți pentru că sunt impredictibili și extrem de emoționali, iar cei cu tulburare antisocială (sociopați) sunt identificați după brutalitatea lor. În general, aceste trei tulburări pot fi înțelese mai bine în funcție de abilitatea sau inabilitatea de a simți două foarte importante emoții: vina și empatia.

Narcisic: Vină-Da, Empatie-Nu

Borderline: Vină-Da, Empatie-Da

Sociopat: Vină-Nu, Empatie-Nu

Care este cauza tulburărilor de personalitate?

Nu se poate răspunde cu certitudine la această întrebare, însă studiile recente ne spun faptul că, cel mai probabil, cauza o reprezintă o combinație între factorii genetici și experiențele de viață timpurii, cum ar fi abuzul emoțional. Nici factorii genetici și nici experiențele de viață din copilarie, luate separat, nu ar putea produce o tulburare de personalitate.

De ce nu îți dai seama mai devreme că soțul/soția/sora/fratele/prietenul are o tulburare de personalitate?

Majoritatea oamenilor nu are nicio idee despre ce înseamnă o tulburare de personalitate sau cum poate fi aceasta identificată. Narcisicii sau cei care au o tulburare borderline nu sunt în totalitate răi sau buni. Au calități care îi fac să fie foarte iubiți, în măsura în care au și aspecte deranjante ale personalității lor, ca orice alt om care nu are neapărat o tulburare de personalitate. Acesta este motivul pentru care, chiar și specialiștii din domeniul sănătătii mentale au nevoie de mult timp pentru a pune un diagnostic de tulburare de personalitate. Sociopații intră într-o categorie specială. Spre deosebire de narcisic și borderline, ei nu au abilitatea de a simți vina. Acest lucru este dificil de văzut la oricine, mai ales la un sociopat care este foarte carismatic și care are abilitatea de a se preface că simte vina și alte emoții, de asemenea. Din acest motiv, sociopații sunt cei mai greu de recunoscut.

Cei care au tulburări de personalitate știu că îi rănesc pe cei din jurul lor?

În ceea ce îi privește pe sociopați, răspunsul este simplu: Da. Multora dintre ei le face chiar plăcere să îi manipuleze și să îi rănească pe ceilalți. Văd și tratează oamenii ca pe piese de șah. Referitor la narcisici și borderline, răspunsul nu mai este atât de clar, deoarece cei din ambele categorii, încearcă din greu să își protejeze sinele interior. Cea mai mare frică a narcisicului este că vei afla ce crede în sinea lui despre el, că nu are nicio valoare, iar teama cea mai mare a unui borderline este să nu fie abandonat. Narcisicul pare că nu îi pasă dacă te rănește, dar asta poate fi pentru că este extrem de preocupat de a se proteja pe sine. În schimb, tipul borderline se află la mila propriei dureri și îi rămâne puțină energie ca să îi poată păsa de ceilalți.

Cum să îți administrezi relația cu ei?

  • Nu fi niciodată rău cu partenerul în fața copiilor. Aceștia vor fi foarte afectați.
  • Nu desființa persoana, nici măcar în mintea ta. Niciunul dintre noi nu este în întregime rău.
  • Păstrează nivelul de comunicare la minimum, dacă nu ai de ales, cu persoana care te rănește.
  • Comportă-te amabil, predictibil și cât mai îngăduitor, de câte ori este posibil.
  • Nu intra în conflict și nu încerca să-l învingi. Este o situație de tip lose-lose, în special pentru tine.
  • Este în regulă să te înfurii, dar încearcă să nu folosești furia împotriva lui și nu te răzbuna.
  • Cea mai bună situație în care poți ajunge este aceea de tipul win-win.

 

Posted in Uncategorized and tagged , .