Mituri despre Introverți și Extroverți

myths-sidebar-talkbubble1

  1. Mit: Introverții sunt timizi.

Adevăr: Cu siguranță că există și introverți timizi, dar introvertirea și timiditatea nu sunt sinonime. Introvertul doar pare timid, deoarece are tendința de a gândi înainte de a vorbi. El procesează lucrurile în interiorul lui, iar extrovertul le procesează în timp ce vorbește. Timiditatea reprezintă frica de neacceptare socială și de umilire, în timp ce introvertirea este mai degrabă o preferință pentru un mediu nu foarte stimulativ.

 

  1. Mit: Introverții nu sunt fericiți și extroverții sunt fericiți.

Adevăr: Versiuni ale acestui mit sunt pretutindeni. Nu este vorba că extroverții sunt fericiți si introverții nu sunt, pur si simplu, cei din urmă sunt fericiți în alte moduri decât primii. Sunt dovezi care arată că extrovertirea este asociată cu mai multă exuberanță și cu un nivel mai ridicat de energie. Introverții, pe de altă parte, manifestă tendința de a căuta un alt fel de fericire. Pentru că pot deveni mai ușor supra stimulați, se orientează către lucruri mai puțin excitante. Într-o cultură care promovează un tip de fericire zgomotoasă, un introvert care se bucură de o atmosferă liniștită, este privit cu îngrijorare, din păcate.

 

  1. Mit: Ești ori introvert, ori extrovert.

Adevăr: Gândește-te la introvertire și extrovertire ca la un continuum. Cei mai mulți oameni se situează undeva la mijloc. De asemenea, sunt mai multe tipuri de introverți și de extroverți. Nu se poate spune că fiecare introvert este un șoarece de bibliotecă sau că fiecare extrovert este un petrecăreț, după cum nu se poate spune că toate femeile au o atitudine orientată către consens sau că toți bărbații adoră luptele de contact. Nu există un extrovert pur sau un introvert pur.

 

  1. Mit: Extroverții sunt superficiali.

Adevăr: Extroverții și introverții au un mod diferit de procesare a informației. Oamenii sunt ființe complexe. Introversiunea sau extroversiunea ta va interacționa cu alte caracteristici ale personalității tale, istoria personală de viață și cultura în care ai trăit, prin urmare sunt multe diferențe printre introverți, dar și printre extroverți.

 

  1. Mit: Extroverților nu le place liniștea sau să stea singuri.

Adevăr: Și extroverții au nevoie de liniște ca să-și încarce bateriile. Dar, perioada necesară pentru a face acest lucru este mai scurtă decât a unui introvert.

 

În oricare tip te-ai încadra, introvert sau extrovert, îmbrățișează-l în întregime și simte-te îndreptățit să fii tu însuți.

 

Posted in Uncategorized and tagged , , , , .