Mituri despre relații II

images (18)

  1. Mit: Dacă iubim cu adevărat, pasiunea dintre noi nu va dispărea niciodată.

Adevăr: Din cauza filmelor și romanelor de dragoste, credem că, dacă iubim cu adevărat pe cineva, pasiunea nu va dispărea nicicând. Iar, dacă dispare, înseamnă că nu era iubire adevărată sau că relația noastră are probleme serioase. De fapt, pasiunea se diminuează treptat în orice relație. Rutina zilnică este unul dintre vinovați. Pe măsură ce responsabilitățile cresc și rolurile se măresc, cuplurile petrec din ce în ce mai puțin timp unul cu celălalt. Acest fapt nu însemnă că pasiunea a dispărut. Însă, este important ca partenerii să facă lucruri noi împreună, să își aloce timp și energie unul celuilalt, să încurajeze intimitatea emoțională dintre ei, dezvoltând simțul de aventură și de explorare și să adopte o atitudine jucăușă, iar pasiunea se va arăta din nou.

  1. Mit: Gelozia este un semn că iubești și că îți pasă de partenerul tău.

Adevăr: Gelozia înseamnă mai degrabă,  cât de sigur și încrezător ești referitor la propria persoană și la relația pe care o ai. De exemplu, dacă ai un partener gelos, vei încerca să îi arăți cât de mult ții la el, ca să nu mai fie gelos. Dar, vei realiza curând că, oricât de mult ai încerca să îi arăți afecțiunea ta, nu îl va ajuta să nu mai aibă reacții de gelozie. În timp ce încerci să îți arăți suportul, partenerul tău ar trebui să își rezolve sentimentele de nesiguranță pe care le are, pentru că orice ai face, nu îl va determina să se simtă mai sigur sau mai încrezător în sine. O altă greșeală este să încerci să îți faci partenerul gelos. Bărbații și femeile au reacții diferite atunci când se întâmplă acest lucru. Bărbații adoptă o atitudine de apărare sau de agresivitate, crezând că relația pe care o au nu valorează, iar femeile răspund încercând să îmbunătățească relația sau pe ele însele.

  1. Mit: Ca să ai o relație fericită, celălalt trebuie să se schimbe.

Adevăr: De multe ori, ne pricepem foarte bine la învinovățirea partenerului nostru și nu atât de bine la a reflecta la cât de buni parteneri am putea noi înșine să fim. De fapt, le cerem partenerilor noștri să se schimbe mereu. Dacă nu este vorba de situații extreme, cum ar fi abuzul sau infidelitatea cronică, este nevoie de doi în dansul schimbărilor. Dar, mai mult decât atât, depinde de fiecare dintre noi să ne dăm seama ce am putea să facem ca să îmbunătățim lucrurile în relație. Deși pare simplu și evident, cele mai multe dintre cupluri arată cu degetul spre celălalt,când este vorba despre ce nu merge în relația lor. Reprezintă o schimbare mentală profundă, dacă începem să ne gândim la ce am putea să îmbunătățim la propria persoană, în primul rând.

  1. Mit: Dacă ne adresăm unui terapeut pentru consiliere psihologică de cuplu, înseamnă că relația noastră are probleme grave.

Adevăr: Cu timpul, multe cupluri ajung la terapie, după o perioadă îndelungată de suferință a relației lor. Dar, lucrurile care mergeau bine sunt distruse deja. Terapia ar putea să fie văzută ca având un rol preventiv. În acest fel, cei doi au  posibilitatea să apeleze la ea, atunci când au unul sau câteva conflicte, pe o perioadă de câteva luni, nu cinci sau șase în ultimii șapte ani.

Posted in Uncategorized and tagged , , , .