Nefericit în doi?

unhappy_relationship_posters-rce8813c221ea4e60b07349ef421e64c8_957d_8byvr_512

Ești blocat, nefericit și nu poți să ieși din relația ta? A te simți blocat este o stare de spirit, nu un fapt real. Nimeni nu are nevoie de consimțământ ca să părăsească o relație, dacă își dorește acest lucru. Mulți oameni rămân, totuși, în cupluri care îi fac să se simtă nefericiți, din mai multe motive.

Explicațiile pe care le dau oamenii pentru că stau în legături nepotrivite sunt: grija pentru copii, pentru partenerul bolnav, banii (rațiunea de a funcționa a multor cupluri este redusă la un aranjament financiar). Unei femei îi poate fi teamă, de exemplu, să se descurce singură cu creșterea unui copil sau un bărbat se poate simți rușinat că a avut un mariaj ”eșuat”. Mulți își spun că, ”Iarba nu e mai verde în altă parte”, crezând că este prea târziu ca să încerce din nou să iubească și să aibă o relație frumoasă cu altcineva.

În ciuda abundenței posibile de explicații pentru care cineva rămâne într-o astfel de legătură nefericită, motivul profund și inconștient care ține pe cineva blocat  este frica de separare și de singurătate, dar și sentimentul de vinovăție.

Lipsa autonomiei.

Autonomia presupune să fii o persoană sigură emoțional și independentă. Lipsa autonomiei nu numai că face separarea dificilă, dar, în mod natural, îi face pe oameni să devină și mai dependenți de partenerul lor. Consecința este apariția sentimentului că ești blocat sau îngrădit și a faptului că te simți răvășit de ambivalența ta. Autonomia nu înseamnă că nu ai nevoie de alți oameni. De fapt, aceasta îți permite să experimentezi o dependență sănătoasă față de altcineva, fără teama de a fi  sufocat.

Exemple de autonomie psihologică:

– Nu te simți pierdut atunci când ești singur,

– Nu te simți responsabil pentru sentimentele și acțiunile altcuiva,

– Nu iei lucrurile care ți se întâmplă ca pe un atac la persoană,

– Poți să iei singur decizii,

– Ai propriile opinii și valori personale,

– Poți să inițiezi și să duci la sfârșit lucrurile pe care tu le dorești,

– Poți să spui ”Nu” și să ceri un spațiu pentru tine, dacă ai această nevoie,

– Ai proprii tăi prieteni.

De multe ori, această lipsă a autonomiei este aceea care îi face pe oameni să rămână în relații nefericite sau îi face incapabili de a-și lua un angajament. Aceștia trăiesc cu teama de dependență sau teama de a se pierde pe sine și pot chiar să își sacrifice nevoile, interesele și sentimentele.

O cale de a ieși din nefericire este să îți dezvolți un sistem de suport și să devii independent și asertiv. Asumă-ți responsabilitatea pentru propria fericire!

Posted in Uncategorized and tagged , .