Pupilele dilatate: Ce mesaje transmit ochii?

H05U8zY

Pupilele nu ne ajută doar să vedem, de asemenea transmit ce se întâmplă în mintea noastră.

6 situații în care pupilele dilatate dezvăluie aspecte ale minții.

  1. Mă concentrez foarte tare. Privește-mă în ochi și întreabă-mă cum se numește fondatorul psihanalizei și nu vei vedea prea mari modificări ale dimensiunei pupilei. Numele Sigmund Freud îmi apare cu ușurință în minte. Apoi, cere-mi să explic legile fizicii și privește cum mi se dilată pupilele. Cercetările au relevat următorul fapt: cu cât este mai solicitantă o activitate pentru creierul nostru, cu atât pupilele își vor mări dimensiunea.
  2. Sunt interesată de ceea ce spui. Pupilele dilatate mai pot semnaliza și interesul pe care îl avem referitor la ceea ce ni se relatează. Vom fi interesati de tot ce este nou, prin urmare pupilele se vor dilata, dar vor rămâne așa, doar dacă vom continua să fim interesați de subiect.
  3. Mă interesezi intim. Dacă lucrurile virează către zona sexuală, atunci și ochii noștri sunt implicați în treaba aceasta. Atât femeilor, cât și bărbaților li se dilată pupilele când sunt excitați. Participanții unui studiu au ascultat extrase din trei cărți: una dintre ele era erotică, alta relata despre o mutilare și a treia era neutră. Pupilele lor s-au deschis larg când au ascultat fragmentele din prima carte și au ramas dilatate pe parcursul întregii ascultări.
  4. Consumul de droguri. Ne putem da seama dacă o persoană a consumat droguri uitându-ne la pupile acesteia. În timp ce unele droguri (alcoolul și opioidele) cauzează contractarea pupilelor, altele ( amfetamina, cocaina, LSD) le dilată.
  5. Sufăr. Atunci când ne doare ceva, pupilele noastre își măresc dimensiunea.
  6. Sunt neplăcut impresionată. Pupilele ni se dilată dacă suntem interesați de ceva și se strâng dacă suntem dezgustați. Într-un studiu, participanților li s-au arătat fotografii ce reprezentau copii răniți. La început, pupilele li s-au dilatat, din cauza șocului, apoi s-au contractat, în încercarea de a evita contactul cu imaginile prezentate.

Din cele de mai sus, se poate observa cum același răspuns al pupilei poate să însemne lucruri diferite, deși, în general, pupilele dilatate transmit un mesaj pozitiv, iar atunci când se contractă, mesajul transmis este unul negativ. Pentru a preciza exact ce mesaj transmit acestea, depinde de situația stimul.

Poate fi interesant de știut aceste lucruri, dar chiar putem să detectăm aceste mici schimbări în pupilele cuiva? De fapt, schimbările în dimensiunea pupilei pot fi dificil de observat, prin simpla intenție. Însă, aceste schimbari pot fi experimentate, împreună cu celelalte semnale verbale și nonverbale pe care o persoană ni le transmite și interpretate în felul următor: fie să ne apropiem mai mult de cineva, fie să o luăm la fugă și să nu ne uităm înapoi.

Posted in Uncategorized.