Să ai o relație sănătoasă

7 Steps To Have A Healthy Relationship_1

Nu este nevoie să lupți cu partenerul tău. Niciodată. Acuzațiile, amenințările, reproșurile, țipetele, violența verbală, în general, distruge o relație, de multe ori, irevocabil. Nimeni nu are nevoie să fie un monstru sau să fie tratat monstruos.

Pe de altă parte, nu există doi oameni în lume care să se pună de acord referitor la orice lucru, întotdeauna. Cuplurile au nevoie să își dezvolte abilitatea de a negocia dezacordurile. Au nevoie să învețe să își exprime emoțiile, fără teama de a fi judecat pentru ele, să critice constructiv și să își susțină opiniile.

Mai jos sunt câteva sugestii pentru a avea o relație sănătoasă.

  1. Acceptă conflictul. Nu te teme de el. Conflictul este normal, chiar sănătos. Diferențele dintre noi ne ajută să învățăm unul de la celălalt. De multe ori, conflictul ne indică unde putem sau avem nevoie să creștem emoțional.
  2. Caută soluția, nu învinovățirea reciprocă. Acuzele nu fac decât să rănească și nu ajută o relație. Cel mai important aspect al unui conflict este căutarea unei soluții, împreună.
  3. Ascultă cu respect. Când partenerul se simte neplăcut din cauza oricărui lucru, este important să fie ascultat cu respect. Acest lucru înseamnă să îi afli emoțiile, înseamnă că nu este indicat să îi spui niciodată că nu trebuie să se simtă așa cum spune că se simte, înseamnă să ai rabdare și să îți exprimi opinia după ce a terminat tot ce avea de spus.
  4. Vorbește cu blândețe. Cu cât cineva vorbește cu tonul ridicat, cu atât sunt mai puține șanse ca într-adevăr să se facă auzit. A vorbi cu tonul jos face posibil ca oamenii să se concentreze pe căutarea unei soluții, în loc să reacționeze la zgomot.
  5. Fii curios, nu sta în defensivă. A te apăra, indiferent dacă o faci printr-o afirmare vehementă a nevinovăției tale sau printr-un atac la partener, escaladează conflictul. În locul acestor lucruri, cere mai multe informații și detalii de la partenerul tău ca să știi care este, de fapt, problema lui. Când întâmpini un reproș cu curiozitate, lași loc înțelegerii.
  6. Cere exemple concrete. Nu îți lăsa partenerul să vorbească la modul general. Dacă are o nemulțumire, cel mai bine este să o indice precis. În felul acesta, tu vei știi cum să negociezi situația.
  7. Fă pace. O regulă foarte importantă pentru un cuplu este ca partenerii să nu meargă niciodată la culcare fiind supărați unul pe celălalt, chiar dacă ar fi nevoie să stea până noaptea târziu ca să discute și să ajungă la un compromis elegant.

A avea o relație sănătoasă este întotdeauna mai important decât a câștiga o ceartă.

 

Posted in Uncategorized and tagged .