Să știi ce vrei

I-know-what-I-want1

Cele mai multe probleme pe care le au oamenii provin din faptul că nu reușesc să își clarifice scopurile și, în consecință, nu știu ce vor. Nu stiu ce vor de la ei înșiși și nici de la ceilalți, nu știu ce ar trebui să facă sau să spună. A trăi fără să știi cine ești și ce dorești înseamnă a fi în derivă. Este ca și cum te-ai afla singur într-o barcă, fără  a vedea o hartă sau o unealtă ca să o poți dirija. Doar plutești către nicăieri. Îți creează sentimente de nesiguranță, neliniște, teamă, confuzie, neavând nicio speranță, dorești doar să se termine. Există oameni care se simt la capătul puterilor, nereușind să vadă că vâsla este chiar în fața lor și care își pot pierde întreaga viață, în absența scopului personal.

Fiecare dintre noi avem libertatea de a ne descoperi scopul. Acesta diferă de la o etapă la alta a vieții, în funcție de maturitatea pe care o atingem și de experiența dobândită. Cel mai probabil, vom avea un scop principal și mai multe scopuri secundare, unele putând fi mai mari, altele mai mici. Totul devine simplu, odată ce acestea sunt stabilite. Ca să putem face acest lucru, este necesar să trecem printr-un proces și să fim foarte hotărâți să le aflăm. Dacă avem nevoie de ajutor în tot acest travaliu, înțelept ar fi să îl solicităm.

Cum știi ce vrei?

Scrie răspunsurile la următoarele întrebări pe o foaie de hârtie.

  1. Care sunt obiectivele mele (cel puțin trei) în acest moment? Formulează fiecare obiectiv printr-o afirmație. Fii precis. Stabilește priorități. Fii realist.
  2. Ce mă împiedică să realizez obiectivele acum?
  3. Sunt hotărât să fac vreo schimbare la mine ca să le ating? Care?
  4. Cum îmi voi da seama că mă îndrept spre atingerea scopului?
  5. Cum anume îmi propun să îl ating?
  6. De ce este important pentru mine să îmi descopăr scopul?
  7. Când voi începe să acționez în această direcție?

Stabilirea obiectivelor reprezintă o metodă foarte bună care te poate ajuta să știi ce vrei în viața ta. Acționează în direcția pe care tu o alegi.

Posted in Uncategorized and tagged .